zondag 14 april 2013

Herrie maken op zonnige zondagen


Je komt thuis en denkt: ha lekker even in de zon, eindelijk de eerste lentedag. Maar helaas meent een buurman twee panden
verder dat het een ideale dag is om met de hogedrukspuit zijn terras te doen, dus je voelt een lichte aandrang de man met zijn eigen slang te wurgen maar doet het niet. Tis tenslotte zondag niet! In de middag is alles even stil. Je zit net lekker als de buurman aan de andere kant twee panden verderop denkt: laan ik ook eens gaan maaien grastrimmen en met de heggenschaar aan het rammen gaan.
Peet wordt boos. Peet vraagt zich af waarom niemand er iets van zegt?Waarom moet ik altijd de boze buurman spelen? Peet klimt op de ladder en roept over twee schuttingen dat iedereen hartelijk bedankt wordt voor het rekening houden met de mensen die de eerste dag dat je na zes maanden buiten kan zitten en genieten van de rust, dit ook een paar uurtjes willen doen. Peet ontploft bijna. Dan wordt het stil. Eindelijk. Waarom moet ik altijd eerst boos worden voor er begrip komt? Waarom hebben zo weinig mensen nog een heel, heel klein beetje respect voor de zondag. Van mijn part geloof je nergens “an” of vind je Godsdienst lariekoek, van mij mag je, maar die ene dag in de week, is het te veel gevraagd om dan even geen rotherrie te maken? Blijkbaar wel.

8 opmerkingen:

 1. ik ken dat...na de dienst met mooi weer gaan we wandelen of zo..en buurmensen 2 huizen verder met muziek kei hard
  naast timmeren zagen en dergelijk op een zondag

  we zeggen niks meer..heeft weinig nut
  niet boos worden...help niet.

  geniet van het mooi weer hier in arnhem is ook
  zo prachtig vandaag..

  groetjes aan jullie...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij jullie ook al? Tis jammer maar te veel mensen zeggen nix. Eigenlijk zouden er meer hun scheur open moeten doen. Maar neen ze zwijgen stil en dat is ergens te begrijpen maar aan de andere kant meen ik dat het niets oplost. Ik voor mij heb nu (een middag) rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar, vanmiddag even lekker buiten gezeten, maar de kindertjes in de straat kwamen los en gingen nog harder tekeer dan het gemiddelde abbatoir. Bedankt buurkindertjes, en dat zijn dan geen ukkies van een jaar of 4-5, nee, pubermeisjes van 12-14 die lopen te krijsen als een stel gevilde katten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk jaja wij mochten vroeger nooit schreeuwen op straffe van een paar uur op je kamer blijven. In deze tijd schreeuwen de kinderen allemaal bijna...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Héél herkenbaar. Bijna niemand houdt nog rekening met de zondagsrust. Ook in onze straat is er altijd wel iemand die keihard muziek aanzet op een zonnige dag. Wij hebben er in het verleden regelmatig wat van gezegd, totdat we dreigementen naar ons hoofd geslingerd kregen dat onze auto vernield zou worden en zo......ja, lekker hè, fatsoen is er niet meer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh ja ze kijken je aan alsof ze willen zeggen: loop niet te zeuren mogen wij plezier hebben! Een huis of 4 verderop wonen mensen die het heel normaal vinden om een heel weekend in een jaar de verjaardag van hun dochters met luide muziek in te luiden. Dat begint dan in de middag tot diep in de nacht. Je krijgt dan een briefje in de bus dat het herrie kan worden en daar moet je je dan maar bij neerleggen onder het mom van: tis maar een keer per jaar.
  Een leuke gedachte, tis maar een keer per jaar. Onder die noemer mag je het blijkbaar niet bezwaarlijk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Peter,

  'k Begrijp dat het niet fijn is als het op een zonnige zondag rumoerig is. Maar. Wat ik me afvraag: Heb je last van de herrie of heb je last van het feit dat je buren God niet kennen? En zich dus ook niet aan Zijn geboden houden? Geboden die bedoeld zijn opdat het ons wel zal gaan? (zie Deuteronomium 4-6)

  Groeten van Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Moge Marijke

  Ik denk dat het nogal vreemd klinkt als iemand dan zegt: ik heb er geen last van dat buren niet aan God zouden geloven. Dit omdat het tot de taak van ieder christen behoort te bidden voor alle mensen, juist omdat een waar christen er last van heeft dat mensen verloren gaan.

  Ten tweede vind ik het triest dat mensen steeds meer maling hebben aan de goede gewoonte om één dag in de week, zeker op zonnige dagen en iedereen eindelijk even geniet, de rust te respecteren.
  Iedereen doet maar, zelfs de hele middenstand gaat in koopzondagen voorop en het is dus logisch dat dit eigenzinnige gedrag ten koste gaat van mensen die wel van rust houden.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.