vrijdag 15 februari 2013

Verzekeringen vorm van ongeloof?


Er is een denken onder de gelovigen dat alles wat ons overkomt uit Gods hand komt. Niet dat Hij het altijd direct zou aansturen, maar het past in Zijn plan en zelfs al het leed kan worden gezien als de achterkant van een borduurwerk (Corrie ten Boom) waar wij de achterzijde beschouwen en een wirwar van woest lopende draden zien, terwijl er aan de voorzijde een gouden kroon blijkt te staan. Een gedachte die bijna als een bijbeltekst gezien wordt door veel christenen. Al het lijden, de pijn en moeiten die ons overkomen worden gebruikt om ons te vormen.

Het aparte is dat wij ons, ondanks dat God ons juist in dat lijden zo vormen kan, verzekeren tegen het "kwaad" dat ons mogelijk kan overkomen. We proberen het af te kopen middels een stukje verzekerdheid van de mammon.
Nou weet ik wel dat er veel vormen van verzekering bestaan waar wij verplicht aan moeten deelnemen, maar veel verzekeringsvormen zijn niet verplicht. Toch nemen massa’s christenen deel aan deze vorm van het onheil (mocht het ons overkomen) af te kopen. Er bestaan zelfs speciale verzekeringen voor christenen!

We staan daar misschien niet altijd bij stil, maar Nederland hangt van verzekeringen aan elkaar en het is zelfs mogelijk je verzekering te laten verzekeren.
Hebben de zwaar gereformeerden dan toch niet een heel klein beetje gelijk als ze zich zo min mogelijk laten verzekeren? Is het niet een beetje een vorm van ongeloof om je als christen zo te laten zeker stellen middels het afkopen (verzekeren)?

2 opmerkingen:

 1. Wij zijn exrra large verzekerd, vanwege de goede vergoedingen die we dan krijgen voor de orthodontist.
  Ergens heb je gelijk, anderzijds hoort het bij het leven van nu. Ik denk dat het er om gaat hoe we ons verzekeren. Stellen we ons er helemaal op in of gaan we er ontspannen mee om. Schieten we in de stress als de prijs om hoog gaat of als er dingen uitgekelder worden? Belangrijkst is te weten of je verzekerd bent door het bloed van Christus en in Hem beveiligd bent voor de dood.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een verzekering begon gewoon met mensen, die samen afspraken wat geld opzij te leggen om, zodra er één van hen schade leed, die gezamenlijk te kunnen dragen.

  Toen mijn huis eens flinke waterschade had, was ik blij met de vergoeding voor nieuw laminaat. Maar ik betaal ook al veertig jaar premie zodat de schade van anderen kan worden betaald.

  Zolang je het 'gezamenlijkheidsprincipe' niet uit het oog verliest en je niet letterlijk 'alles' wilt verzekeren vind ik het zelf niet verkeerd.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.