donderdag 10 januari 2013

Uitverkiezings geklets


Ik kwam deze foto weer eens tegen die ik een tijdje geleden maakte. Het betreft drie meisjes die uit een gelovig gezin komen en eentje die dat niet doet.
Toen ik ze op monumentendag zag binnenkomen heb ik met recht met hen het fijnste gesprekje gehad.

Er zijn christenmensen die menen dat God bepaalde mensen heeft uitgekozen om eeuwig te mogen blijven leven. Uitverkiezing heet dat met een duur woord.
Het wil zoveel zeggen dat de meeste mensen kunnen doen wat ze willen om behouden te worden, het zal niet baten want God heeft ze niet uitgekozen.

Het maffe in deze leer is dat de bijbel ons eigenlijk zegt dat het helemaal niets uitmaakt of wij al ons best doen of niet. Het is niet onze verdienste dat wij eeuwig leven krijgen. De uitverkiezingsleer is weer zo’n smerige zijstraat die in wordt geslagen door mensen die het evangelie ten diepste niet pruimen.

De bijbel zegt immers glashelder:”God wil dat geen mens verloren gaat, maar dat allen tot geloof komen.”

En zeg nou zelf, neen eerlijk zeggen, zou jij in een God geloven die een van deze meisjes bij voorbaat al tot de hel verdoemde? Dan heb jij een heel rare afwijking, vind ik en een nog veel genadelozere god (bewust met kleine g).
Ik geloof in: Want alzo lief heeft God de wereld gehad dat Hij Zijn enig geboren Zoon gegeven heeft opdat (en nu komt hij) EEN IEDER die in Hem gelooft eeuwig leven heeft…
Wij moeten, als we God niet na kunnen rekenen, geen "leerstelling" bedenken, zo duivels, dat het mensen bij voorbaat tot de hel verdoemt. Wie zulks doet, beseft maar niet dat God groter is dan al ons denken en redeneren bij elkaar. Laten we liever worden als de kinderen, in plaats van al dat geklets. Petrus wilde ook met Jezus "kletsten" over hoe zaken lagen betreffende Johannes behouden zijn en Jezus zei:"wat heb jij daar mee te maken? Volg jij mij en bemoei je er verder niet mee."

1 opmerking:

  1. Helemaal met je eens. Volg mij zegt Jezus tegen ieder persoonlijk. Wat we daar mee doen is eigen verantwordelijkheid. Het is niet aan ons om daar over te oordelen.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.