dinsdag 22 januari 2013

De grote redenaars van onze tijd


Wat mij altijd weer opvalt bij de grote christelijke redenaars, gebedsgenezers en andere populaire mensen van onze tijd, is dat ze zichzelf zo goed kunnen verkopen.
Stuk voor stuk mannen die de menigte met woorden zo fijn kunnen bespelen. Geen Mozestypes wiens tong stroef was. Geen Paulustype wiens prediking zelfs mensen uit het venster liet vallen (zo saai…geeuw?)
Maar als olie lopen hun woorden door je gehoorgangen. Met zwoele charismatische stem, vangen ze de mensen die zich laten meedrijven op wat ze beweren. Soms is het al niet eens meer belangrijk of wat ze zeggen wel klopt. En vaak klopt het ook niet en zijn het slechts de zwoelste ingrediënten uit Gods woord, gestoofd op een pitje geestesvuur en geserveerd met de krokantste zoetigheid, welke het geestelijk leven te bieden heeft.

Dat Paulus Thimotheus ziek achterliet (zonder hem even te genezen op grond van geloof) daar hoor je ze niet over.
Dat het er alle schijn van heeft dat Paulus zelf bijna blind was en daarom zijn brieven aan de gemeenten liet schrijven en enkel de groet (u ziet wel dat de groet van mij is aan de grote letters, wat typerend is voor een bijna blinde die schrijft) neen, dat slaat men slim over.
Dat een kind van God ook vreselijk lijden kan (zal) overkomen, welnee, dat is voor zulke mensen niet aan de orde. Hun woorden die als gelatinepudding door de keel glijden zijn zo heerlijk maar…een evangelievorm zonder lijden, ziekte en pijn. Beste lieve mensen, het is niet waar. Laat u toch niets wijs maken. Waarom denkt u nu zelf dat Jezus al de dagen van uw leven bij u zal zijn? Om u elke dag een zoet taartje te bakken of liggen de zaken toch iets gecompliceerder?

2 opmerkingen:

  1. Ja Peter, de zaken liggen inderdaad iets gecompliceerder.
    Met al dat gekrakeel over dat iedereen maar moet genezen, wordt de grootheid van God zo ontiegelijk naar beneden gehaald..... Wie dénken deze mensen wel dat God is? We hebben te maken met een groot en heilig God, die zichzelf 'naar beneden gehaald' heeft door als een mens naar deze aarde te komen om ons te redden. Daar hebben wij helemaal niks in te makken gehad. Dat was Gods eigen soevereine beslissing en die God is nu vandaag nog steeds dezelfde. Een groot soeverein God, die zelf bepaalt hoe en wat er gebeurt. Deze aarde zucht en kreunt als een waarlijke gevallen wereld, en daar zijn wij onderdeel van. Omdat wij genade hebben gekregen, wil dat echt niet zeggen dat wij gevrijwaard worden van ellende en ziekte. Kijk om je heen mensen en ben reëel! Zolang er nog geen nieuwe hemel en nieuwe aarde is en zolang de Here Jezus ons nog niet bij Zich heeft geroepen, zal er hier niks veranderen en hebben wij gewoon te maken met ziekte.....hoe naar dat ook is. Maar gelukkig hebben wij een fantastisch vooruitzicht!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. aar heb je precies het punt te pakken wat zeer gevoelig is. Men meent (althans zo doet men het voorkomen) dat God na te rekenen is. Ze doen net of ze God snappen en daar zit de pijn en de leugen. Is er een mens die God kan begrijpen? NIEMAND!
    Het is weer een vorm van: neem van God (als je geloven kan) en je hebt het. God als fruitautomaat. Trek aan de hendel, wat heb je te verliezen. Het is een evangelie en een god die ik niet ken...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.