zondag 30 september 2012

Trek dan uw mooiste feestkleding aan


In onze dagen hoor je vaak de kreet dat God het hart aanziet. Hij is niet geïnteresseerd in uiterlijkheden maar tast diep door naar het hart.
Een kreet die stoelt op een waarheid als een koe dat de Heer alles blootligt wat in ons hart leeft en ons daarop beoordelen zal. In de Evangelische hoek waar ik uitkwam zag je daarom veel mensen in vrijetijdskledij die naar elk feestje keurig gekleed gingen, maar naar de samenkomst hadden “begrepen” dat het de Heer worst zal wezen hoe jij je kleed.
Ik heb dat altijd een beetje jammer gevonden want de bijbel leert in mijn beleven heel erg veel over kleding. Als we de priesterkleding bezien dan valt op dat er schitterende gewaden moesten worden gedragen tijdens de dienst in de tempel. Zou dit ons ook niet iets zeggen over kleding en de samenkomst of is dat allemaal niet meer van enig belang? Als men een bezoek brengt aan het koningshuis trekt men dan ook flodderkleren aan of is dat niet gepast? Ik denk dat de eerlijke antwoorder zal zeggen dat hij/zij zich dan gepast zal kleden. Waarom is het dan wel in de samenkomst geoorloofd om in campingkledij te verschijnen? Is dat niet een beetje disrespect naar elkaar en naar de Heer? En dan: hebben we dan geen boodschap aan de (noem ze van mijn part) zwakken in het geloof, die dom als ze zijn nog waarde hechten aan kleding?
Ik heb voorgangers zien voorgaan in flodderbroeken en slobbertruien kauwgum kauwende met hun heilige kiezen en ik vroeg mij zo af of dit nu de weg is die blijk geeft van zaken op waarde schatten? Ben ik een voorstander van een 3 delig kostuum naar de dienst, dan zeg ik neen. Maar ik kan mij niet losmaken van de woorden van Prediker als hij het heeft over feestkleding op momenten dat het past en de eredienst lijkt mij zo’n moment? Wat zeg jij? Ma Floddder of toch liever netjes?

3 opmerkingen:

  1. ja ik gaat er ook wel eens mank aan dat geef ik toe ,maar je hebt groot gelijk naar een feest kleed je je ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Netjes! Op bezoek bij de koningin ga ik ook netjes, dus helemaal voor de Koning der koningen. Precies zoals je het dus al zei. Ma Flodder ben ik thuis wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Doe ook wel eens gewoon een (nette) spijkerbroek naar de kerk aan hoor, heb ik zelf niet zo'n moeite mee en vind het niet per definitie 'niet netjes'. Maar bij avondmaal doe ik wel een rok/jurk aan, ik weet dat mensen zich er erg aan storen als vrouwen daar in spijkerbroek staan. Aanstoot weet je wel... Korte broek, slippers en een hempje in de kerk vind ik ook niet kunnen, veel te bloot, niet zo netjes. Inderdaad, je mag je best behoorlijk kleden als je ter kerke gaat, het is wel het huis van God.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.