zondag 2 september 2012

“Kerkelijke gebruiken en riten”


Ik schiet altijd in de lach als ik dominees hoor zeggen dat de katholieken zoveel afgodische rituelen hebben, waar wij nu los van zijn. Onnodig dit te bevestigen, want het is zonder twijfel waar dat de katholieken er veel vreemde afgodische trekjes op na houden. Maar wie een heel klein beetje zoekt, vindt er bij ons in de Hervormde hoek ook massa’s. Laat mij er eens eentje ontkurken, die misschien wel met een plofje zal komen. Het luiden van de klok bij een begrafenis. “Uit eerbied,” zal iemand zeggen en het moet mij van het hart dat als er in een dorp iemand begraven wordt het luiden van de kerkklokken eerbiedig staat. “Om de gemeenteleden te waarschuwen dat er iemand gestorven is,” zal een ander zeggen en ook daar zit wat in. Maar in de grond is het luiden van de kerkklokken daar om de boze geesten af te zweren en af te schrikken, zodat de ziel in alle rust naar het hiernamaals kan vertrekken. Blijft jammer dat men met het badwater het kind van de gelovigendoop der onderdompeling heeft weggesmeten en het wegjagen van de boze geesten bij een begrafenis heeft aangehouden. Als het gaat om wat echt waardevol is, heb ik wel eens de indruk dat wij wel de klok hebt horen luiden, maar waar die verdraaide klepel nou toch hangt?

8 opmerkingen:

 1. ja het word tijd dat wij eens nagaan denken waar het werkelijk om draaid,niet om alle poespas in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad Peter, al die rituelen in onze hervormde, maar ook in mijn voormalige baptistengemeente hadden we rituelen. Hervormden hebben het intochtslied dat per sé een psallum moet zijn, de verplichte collecte (anders is het geen hervormde dienst...), vaste liturgie, ten minste 2 bijbelgedeeltes die gelezen moeten worden, toga van de dominee en noem maar op. De bappers hebben van die ongeschreven rituelen dat je bij vrolijke liederen moet klappen, bij aanbiddingsliederen je handen opheft of ten minste in devote aanbidding je ogen sluit of oké tenminste meedeint met je hoofd... De bappers vinden ook dat je elkaar broeder en zuster moet noemen in de hal waar ze elkaar graag omhelzen. En ach, er zijn nog meer van dit soort gebruiken. Overal tradities en rituelen, in kerken, in groepen, in families, zo gaat dat...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is waar, is waar. Zolang we er geen wet van maken is het mij prima, maar daar zit vaak het probleem. Zelfbedachte zaken: ogen sluiten tijdens gebed, handen vouwen, orgelspel tijdens de dienst, belijdenis enkel voor in de kerk geldig, Het lezen van wet in de dienst, het is een hele lijst, allemaal op grond van gedachten, noem het formulieren en er moeten regels zijn enkel ten dienste van de mens en niet de mens ten dienste van deze gedachten....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, het Leger des Heils heeft geen kerkklokken. Zo'n enorm geval zal denk ik moeilijk mee te slepen zijn naar de kroegen, theaters, stallen en open pleinen, als ik de oude boeken goed begrepen heb. Want daar werd het evangelie gebracht. Van oudsher was het Leger tegen elk ritueel dat je kon afleiden van God.

  Sorry dat ik het schrijf, maar sommige gebruiken van de katholieken kerk spreken mij wel aan.

  Het zal wel te maken hebben met de uitdrukking dat het gras altijd groener is aan de overkant.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Adriaan
  Ik dacht dat de uniformen van het leger ook heel erg zouden wijzen naar het leger van God...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De uniformen wijzen naar het leger van God? Ikzelf heb begrepen dat het dragen van uniformen in het leven was geroepen, zodat de armste mensen netjes erbij liepen. De armoedzaaiers werden gemeden door hun lucht en lompen. Ook door de kerk.

  Maar goed, ik zat toen nog in de boerenkool. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De belangrijkste taak van het Leger des Heils is het bekendmaken van het evangelie aan alle mensen. Het grote doel is dat mensen onder het gezag van God komen en hun leven aan Hem geven en tot eer van Hem zullen leven. Zondagmorgen is er een samenkomst, waarin men veel zingt, bidt, uit de bijbel leest, een getuigenis mag geven en naar een korte bijbeluitleg kan luisteren. De oprichter van het Leger des Heils, William Booth, vond, dat veel christenen hun geloof ophingen aan rituelen, zoals doop en avondmaal. Daarom heeft hij deze sacramenten weggelaten.

   Bron: Het Leger des Heils | Samenleving en ontwikkeling | Religie

   Verwijderen
 7. Precies, laten we er geen wetten van maken. Er staan enkele opdrachten in de Bijbel, de belangrijkste daarvan is: 'heb God lief boven alles en je naaste als jezelf'. Als we dat kunnen in de kerken wat zou het in elke kerk dan fijn zijn zeg!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.