maandag 24 september 2012

Heeft zending nog wel zin?


Overal worden zendelingen uitgezonden naar verre landen die daar mensen het evangelie willen voorleven.
Een prachtige zaak die op de bijbelse opdracht fundeert.
Toch heb ik van binnenuit veel  malen gezien ( noem liever geen namen) dat een zendingsechtpaar met vaak meerdere kinderen al snel 100.000 tot 200.000 euro per jaar kost. Privé-scholen, heen en weer reisjes om de thuisgemeenten af en toe te bezoeken en tal van andere kosten, drijven de veer die de gemeente moet laten tamelijk hoog op. En dat terwijl er een veel beter en goedkoper alternatief is. De lokale christenen trainen. Ze spreken de taal (geen dure cursussen) ze kennen het volk veel beter dan wij buitenlanders, ze leven van een loontje dat een schijntje is vergeleken bij de enorme kostenposten die een zendelingen gezin nodig heeft etc. Zo kunnen mensen intern zich tot voorganger ontwikkelen (denk aan wat Paulus bij Thimoteus deed) en het evangelie zich veel soepeler verspreiden. Waarom willen wij Westerlingen zo graag de touwtjes in handen houden in die landen tegen enorme kostprijzen? Want wij blijven maar heel erg duur betaalde zendelingen sturen. Is het niet zo dat de bijbel ons leert God ook met ons verstand lief te hebben?  Waarom schakelen wij dat ze snel uit als het om gelden gaat voor de zending? Mensen rijden 10 kilometer om als de kaas bij de C 1000 per kilo een euro goedkoper is, maar dezelfde goede berekendheid gaat totaal verloren als het om zending gaat. Waarom is dat?

3 opmerkingen:

  1. Door de jaren heen zie je gelukkig een goede ontwikkeling. Steeds meer raken we er ons van bewust om mensen in het land daar te trainen en te onderwijzen en zelf te laten bouwen. De cultuur sluit vaak veel beter aan bij de plaatselijke bevolking. Blijft overeind staan dat daar toch eerst mensen heen moeten, en die ook wel een roeping hebben, want ik zie mezelf niet zo 123 in de rimboe met mn gezin gaan zitten, dat hou je alleen maar vol als je weet dat God je daar hebben wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is waar is waar maar dat laatste is best een lastige. Hoe weet je nou of God je daar wil hebben? Heb een vriend die ook overtuigd was dat hij naar verweggistan moest. Tot hij verkering kreeg. Toen was de roeping over. Wij hebben zendelingen die meer geld nodig hebben in een vrij goedkoop land dan wij hier samen weten te verdienen. En wat ook belangrijk is: wat zijn de resultaten?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. tja in de charismo hoek zeggen ze dan:Peter je moet met geestelijke ogen kijken;)

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.