zondag 3 juni 2012

Gedoe met liedboeken


De dominee knielde alvorens het preekgestoelte te betreden. Ik had het nooit meegemaakt, maar vond het wel mooi. Het had iets van nederigheid, een gaan bedienen van het woord als predikant maar ook als ondergeschikte, als beseffend dat wie de meeste wil zijn, aller dienaar zal moeten wezen.
We waren een jaar of drie niet meer in deze kerk geweest (het regende zo en we besloten om vanmorgen een andere samenkomst te bezoeken). Het mooie meisje met het lange haar van drie jaar geleden was nu een tonnetje rond kind met kort geknipt kopje geworden. De slanke oudsten van drie jaar geleden deden het idee ontluiken dat Juressic park deel 4 was uitgekomen, omdat ook deze zeker twintig kilo (per oudste) waren aangekomen. Ik weet dat er staat dat al het vet voor de Heer is, maar dit is misschien wel een beetje te veel van het goede.
Ik worstelde mij door de gezangen heen en bladerde mij gek. Gewapend als Clint Eastwood met  ELB (evangelische liedbundel) het LB (liedboek voor kerken) De gezangen bundel in rood kunstleer, de Psalmen in de oude en de Psalmen in de nieuwe vertaling en als laatste de Opwekkingsbundel, met volle armen de kerken in. Dan begint het gezoek, het je vergissen in de bundels en meer geknoei met de juiste berijmingen. Ik stel voor om alle bundels te verbranden en opnieuw te beginnen met één liedbundel. Zo moeilijk kan het toch niet zijn! Wat zijn wij Nederlandse christenen toch een stelletje onvoorstelbare knurften die zelfs in wat wij zingen het niet eens kunnen worden! Het wachten is op de psalmen in drievoud en echt, dan stop ik met zingen in de kerk en ga voor het zingen de kerk uit. In enkelvoud en niet in de dubbele betekenis van deze zin dan, als je hem vat.

2 opmerkingen:

  1. Dat zou geweldig zijn Peter, één liedboek. Ik denk alleen dat we daar pas in de hemel uit zingen. (Hoewel we daar waarschijnlijk alles uit ons hoofd kennen en geen liedboek meer nodig hebben).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Wendy, had vanmorgen een beetje een humeur om op te schieten omdat ik steeds de verkeerde bundel pakte en aangezien ze allemaal wel dezelfde nummer hebben bij de verkeerde liederen of de psalmen in de verkeerde berijming uitkwam. Pas toen dacht ik, waar zijn we in hemelsnaam mee bezig. Eenheid, samen op weg, jij lap ik aan mijn kerkschoen, we kunnen nog niet eens dezelfde liederen zingen of in dezelfde berijming, laten we daar eens mee van start gaan...

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.