zaterdag 9 juni 2012

Aan het kortste eind trekken


Vandaag wens ik weer eens een teer punt aan te halen binnen het christendom en dat is: seksualiteit en vrijgezel zijn. De doorsnede houding van veel (vaak gehuwde christenen is) dat je dan maar in je dromen aan je gerief moet zien te komen, want kijken mag, maar eraan zitten niet! Waarom de Here God de man met zo’n overweldigende “stijfkoppige” geslachtsdrift heeft geschapen, is mij nog altijd een volslagen raadsel.
Ik besef dat vrouwen vaak minder moeite hebben deze natuurlijke drift in te dammen, maar als ik voor mijzelf mag spreken dan meen ik aan de voorzichtige kant te zitten als ik zeg dat het dagelijkse kost mag heten om dit enigszins te verzadigen terwijl voor het verkrijgen van kinderen één keer per jaar nog aan de ruime kant lijkt. Zelfbevrediging, je hoort er zo weinig over preken, op zijn “best” komt Onan ter sprake, waarin het als zeer zondig wordt uitgelegd.  Onnodig te zeggen dat ook binnen de huwelijken zelfbevrediging schering en inslag is en hoeveel mannen zijn niet enkel op zichzelf gericht bij de gemeenschap met hun vrouw, en is dat ook niet een vorm van zelfbevrediging?

Ik kreeg een tijd geleden een serie over seksualiteit waar een voorganger van een evangelische gemeente zeven uur heeft vol gesproken over dit onderwerp, waarvan hij er twee cd’s van vol sprak over zelfbevrediging. Zijn eindconclusie kwam hier op neer: doe het niet en als je de aandrang voelt, ga dan bidden en bel een goede vriend op om samen met je te bidden. Je wordt en zondig van en het is smerig en niet naar Gods wil. Een tijd nadat hij deze studie af had gerond ging hij scheiden van zijn vrouw, wat te denken geeft. Ik hoop dat hij het “trekken kan”.

Ik begrijp dat er nog altijd een taboe op dit onderwerp rust en daarom heb ik er begrip voor als er weinig reacties komen. Ik voor mijzelf vraag mij namelijk af of we deze (noem het) natuurlijke uitlaatklep om seksuele spanningen te ontladen, wel als zondig moeten beschouwen? 

7 opmerkingen:

 1. Een gewaagd onderwerp Peter maar wel de moeite waard. Meestal reageer ik even op je stukjes dus ik zou niet weten waarom deze keer niet.
  Zonder te veel in detail te treden wil ik er in het algemeen wel wat over zeggen. Ik denk dat wanneer je het even op het huwelijk betrekt, hierover samen heel open moet zijn. Bespreek samen je verlangens en wensen en je worstelingen en moeilijkheden op dit vlak.
  In 1 Kor.7:3-5 is de Bijbel hier ook duidelijk in denk ik. Ik bedoel niet dat de problemen die je hiermee kunt hebben meteen opgelost zijn, maar ik denk dat als meer mensen dit Bijbelgedeelte beter tot zich door zouden laten dringen er veel minder problemen zouden zijn. Aan de andere kant is het denk ik goed om zo min mogelijk verleidingen op te zoeken om de 'drang' tot een minimum te beperken.
  Ook denk ik dat er in de 'fysieke' daad van zelfbevrediging niet per definitie een zonde zit. Het gaat vrijwel altijd gepaard met verkeerde gedachten die erachter zitten. Maar ook zonder dit te doen en je alleen op straat al naar een man of vrouw kijkt met deze gedachten ben ik je in feite al fout bezig. Hier wordt vaak wel 'heel gewoon' over gedaan. Meisjes kleden zich hoe langer hoe meer uitdagender en realiseren zich onvoldoende dat ze veel mannen en jongens hiermee in de problemen brengen.

  Wanneer je vrijgezel bent is dit onderwerp veel moeilijker. Ook dan geldt denk ik dat je je heel bewust moet zijn van waar je naar kijkt en waar je over denkt. Afleiding zoeken lijkt mij de beste optie.
  Maar dan nog, alleen God kan je helpen denk ik hier op een goede manier mee om te gaan en dat is voor iedereen weer anders en persoonlijk.
  Nou, zomaar wat gedachten die me te binnen schoten, ben benieuwd naar andere reacties.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blijft ook een lastige, in je fantasie of in je hart. Zijn het volkomen gelijke? In mijn fantasie kan ik vliegen en in mijn hart mijn buurman wel vermoorden. Liggen ze werkelijk op een lijn of niet. Is je fantasie hetzelfde als verlangen? Misschien wel. Ik heb alleen nog nooit een man ontmoet die eerlijk was en zei alleen zijn vrouw aantrekkelijk te vinden.

   Wat dat betreft moet ik zeggen dat wij met één man en één vrouw toch een heel eind gekomen zijn na de veelwijverij uit het oude testament. Goed er zijn veel scheidingen, dat is helaas waar, maar ik denk dat wij wat beheersing aangaat toch een redelijke stap gemaakt hebben.

   Alie hoek van Kooten, schreef in haar boek dat het helemaal niet erg wat tijdens de daad eens aan een ander te denken. Ik vond dat best vreemd toen ik het las. Maar als ik de vraag zou stellen wie er nooit eens aan een ander dacht terwijl hij/ zij het deed, wie zou dan eerlijk durven antwoorden?

   Verwijderen
  2. Even over dat middelste gedeelte van je reactie. Dat denk ik ook maar toch schrik ik er altijd weer van als ik zie hoe (vooral mannen) zich weinig beheersen kunnen. Ik zeg het misschien wat bot maar verkrachten is een soort manier van leven geworden voor veel mannen ( bv. soldaten in Afrika). We willen denk ik niet weten wat daar allemaal gebeurt. Beheersing is daar ver te zoeken.
   Overigens zie ik ook uit naar de dag dat er geen bordelen meer nodig zijn. (in Nederland en daarbuiten).

   En wat betreft de laatste opmerking: dat vind ik toch wel eigenaardig om dit zo te stellen in dat boek. Dat kan toch niet de bedoeling zijn of wel?

   Verwijderen
  3. Ik wil je iets vertellen over een vriend van mij die elke dag verplicht 3 keer van zijn vrouw moest omdat zij zich zo weinig wist te beheersten. Uiteindelijk viel hij 30 kilo af en is gescheiden. Denk niet dat dit enkel bij mannen zo is, hoewel ik denk dat mannen de jagers zijn en dus meer pit aan de dag kunnen leggen dan de vrouwen, wis ik de dames in deze ook niet uit. Een kennis van mij verliet zijn vrouw omdat ze met allerhande kunststof zaken te werk wilde gaan. Om kort te gaan, ehh er zijn ook tamelijk "potente" dames.

   Wat die opmerking in het boek betreft wilde Alie (denk ik) slechts aangeven hoe slecht wij onze gedachten kunnen beheersen op het moment van opgewonden zijn. Niet goed te praten maar voor veel (de meesten misschien zelfs) herkenbaar.

   Verwijderen
 2. Wie durft? .. ;-)
  Ik ben van mening dat zelfbevrediging niet per definitie zondig is.
  Vrouwen hebben overigens met dezelfde worsteling te maken, alleen minder heftig?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk hierbij ook aan de mannen/ vrouwen met een zeer zieke partner. Je kan niet van hen verlangen dat ze je bevredigen binnen het huwelijk waar je je in bevindt. Gaan we daar moeilijk over doen of lossen we die spanning zelf op? Waar denk je aan tijdens de daad? Niet aan de hond van de buren zoveel is zeker. Laten we elkaar ook op dat punt geen mietje noemen. Het is fout om aan de mooie buurvrouw aan de overkant te denken in plaats van je door haar ziekte inmiddels 200 kilo wegende vrouw. Tja zondig, ik weet niet zo heel goed wat ik ervan moet zeggen. Naar de letter zeg ik, ja. Maar is daar alles mee gezegd?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat kan mij het rukken wat een ander vindt. Als jongeman ontdek je je lichaam en daar hoort zelfbevrediging bij. Mensen die zeggen dat ze dat niet hebben moeten naar de dokter. Wil niet zeggen dat je op elke hoek van de straat aan elk impuls gehoor mot geven, maar laten we wel zijn, ik meen dat deze vorm van genot geschapen is om te ontdekken en een geschenk ik van de Schepper. Niet enkel geeft het genoegen, ook ontspanning en een gevoel van verzadiging. Laatst was er een vrouw op de tv (ja dat mis je als je er geen hebt pik) die om het half uur spontaan een orgasme kreeg. Lijkt me lastig. Een medische afwijking, noemde men het. Hoorde van mensen die chronische pijnen hebben dat die paar minuten een kleine onderbreking vormen in hun constante lijden. Voor mij is het niet zondig, zolang we oppassen het binnen de vormen van het normale te houden (geen pornofilms gaan zitten kijken)

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.