zondag 18 maart 2012

Holle aarde theorie


Ooit was de aarde het centrum waarom alles draaide. Maar 400 jaar geleden nog beweerde de Italiaanse Galileo dat het een beetje anders was en dat de aarde om de zon draaide. In de tijd van het katholicisme werd je voor een dergelijke gedachte nog op de brandstapel gezet, want men vond dat je daarmede heiligschennis pleegde. Die gedachte mag ons anno 2011 bevreemden, doch er zit wel iets in. Want laten wij eerlijk zijn, vanaf die tijd gleed het enkel verder bergafwaarts met de bijzondere plek die onze door God geschapen aarde innam. Het draait nu allang niet meer om de aarde want er zijn miljarden zonnen met planeten waarvan velen wellicht net zo vol van leven als onze aarde. Nou ja, dat beweren de wetenschappers. Er is nimmer enig bewijs voor gevonden, dus je kan gerust stellen dat het een vorm van geloof is, betreffende dat leven op andere planeten. Wat niet uitsluit dat in ons denken de aarde van het middelpunt der schepping tot een heel gewoon planeetje is gedegradeerd. Maar is zulks wel waar? Is de aarde wel zoals de wetenschap ons voor wenst te schotelen (een gewoon bolletje in een oneindige ruimte)?

De bijbel lijkt ons eerder te zeggen dat de aarde geen bolle driedimensionale ruimte is maar een holle. Wij leven in dit beeld dan ook niet aan de buitenzijde van een bol, doch aan de binnenzijde van een in zichzelf binnen de vierde dimensie kerende holle ruimte. Alles speelt zich af binnen deze holle ruimte (de aarde). In het hart de hemel, onder onze voeten de grenzen van de schepping met het dodenrijk….God is dan niet bij het scheppen van de aarde om haar heen het heelal gaan creëren, doch in het hart van Zijn schepping ( de aarde) formeerde Hij alles wat is en zelf zetelt Hij in het hart van de aarde (de hemel)...Ik wil niet beweren dat de gedachte van een holle aarde ook mijn denken is, maar ik meen dat er veel te zeggen is voor dit wereldbeeld.
Voor mensen die zich echt in dit meer op de bijbel funderende scheppingsbeeld willen verdiepen, lees...

10 opmerkingen:

 1. Moeilijk onderwerp is dit hoor. Ben wel benieuwd hoe je er zo bij komt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh daar zijn heel veel dingen voor aan te geven. Je leest er heel, heel veel over onder de link. Een zal ik er noemen. De duivel wordt uit de hemel geworpen en valt enkel in het beeld van de holle aarde (waarin de hemel in het centrum is) op de aarde.

  De Here Jezus vaart op naar de hemel en zijn discipelen kijken hem na en zien Hem omhoog gaan naar de Hemel. Dit past enkel in het beeld van de holle aarde.

  Het middelpunt is altijd het belangrijkste plekje. Nemen wij een vrucht, dan is het hart altijd daar waar de ziel (zaden) huizen. God als centrum, is ook een prachtig beeld. Wij hebben een beeld van het universum waarbij we God buiten de aarde hebben geplaatst en niet in het centrum van de Schepping. Ik weet dat het lastig is maar laat het eens een tijdje inwerken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gelukkig is deze theorie meer gebaseerd op creatieve fantasie dan op de werkelijkheid. Als mens worden we door de kern van de aarde, die een magneet is, op de aardbodem gedrukt, ongeacht de plek waar we ons bevinden op de aarde. Zodoende lopen we dus nooit 'op de kop' en vallen we er dus niet vanaf.. Bij een holle aarde zouden we juist met ons koppie richting de kern getrokken worden.. Ab Klein Haneveld is één van de weinige christenen die deze theorie aanhangt en als zeker durft te stellen. Net als de zogenaamde gap-theorie of restitutieleer trouwens , maar da's weer een ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Poeh, zo had ik het nog niet bekeken. Een behoorlijk ingewikkeld onderwerp. we nemen idd blijkbaar maar klakkeloos aan wat de wetenschap beweert, en de mens is toch al zo beperkt in zijn denken. T zou me allemaal niet meer zo verbazen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb me hier ook in verdiept en het eens op me inlaten werken en kan me er best in vinden en zou me niet verbazen als het echt zo is...........errug interresant..

  Grtz Henri

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ab is niet de enige er zijn meer mensen en zelfs hele boeken over geschreven Hans. En zoals er op de site al te lezen is: De simpele waarheid is dat een "hol" wereldmodel net zo consistent kan zijn als een "bol" wereldmodel. Het is hetzelfde verhaal als de rijdende trein over de stilstaande aarde. Of de stilstaande trein waar de aarde onderdoor raast. Beide beschrijvingsmodellen zijn consistent en bruikbaar om de werkelijkheid mee te beschrijven. Over het algemeen is echter het model waarbij de aarde stilstaat en de trein beweegt simpeler en dus handiger in het gebruik dan het andere model.
  Dus zo simpel ligt het ook weer niet. En laten wij ook dit ven meenemen in ons denken: de wetenschap heeft de maten (voor zover we daarvan uit kunnen gaan) opgemeten aan de hand van het licht. Het licht is een onwijs kromme stok om als meetlat te gebruiken want licht kan vertragen en afbuigen in de omgeving van sterke zwaartekracht. En daar zit het heelal vol mee. Wat ik zo aardig vind aan deze theorie is dat het God, de aarde, de hemel en de hel zo mooi op een plek zet, die in een uitdijend heelal niet te plaatsen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is dit een Bijbelkundig onderwerp? Jammer, dat je dat ozo noemt want de Bijbel spreekt er zelf niet over. Alleen dat er in de diepte der aarde poorten van de hel zitten en dat daar het hellevuur is en dat wordt de binnenste duisternis genoemd. Wat is dan de buitenste duisternis? Juist de binnenkant van de aarde die gewoon op de buitenkant van de aarde leven. Die Klein Haneveld zit met zijn thorie gewoon via drijfzand de mensen naar de afgrond te werken. Niet echt een succes, dat soort Bijbelstudies. Immers hij dient zelf ook nog uit de doden te worden opgewekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jan, Jan wat een veroordelende woorden gebruik je. Ik heb deze reactie van je doorgelaten, maar ik schaam me wel voor je harde woorden vol veroordeling. Je doet net of je de wijsheid in pacht hebt en wel eens even kan vertellen hoe fout, nee erger nog, hoe ongeestelijk en duivels sommige gedachten en mensen zijn. Dat past niet in een leven dat gered is. Toe gedraag je, dan ben je hier welkom, anders heb ik liever dat je ergens anders gaat braken...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. jan sjoerd romkes3 april 2013 om 07:42

  ik heb mij ook wel eens in het fenomeenholle aarde verdiept, in eerste instantie lijkt het onzin, maar gaande weg is het nog zo gek niet.het is inieder geval leuk om het eens te onderzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Welkom hier Jan en tja het is zeker de moeite waard om het eens te overdenken. Het voegt misschien niets toe aan het geloof op zich, maar toch....

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.