woensdag 21 maart 2012

De thuislezer


Binnen de zwaardere kringen komen de zogenaamde thuislezers voor. Een groep mensen die samenkomen in kleine kringen of alleen met het gezin en thuis zelf preken van oude predikers  ( Paauwe, Aalders, van de Beek) lezen in plaats van naar de gemeentelijke erediensten te gaan. Men vindt dat het ware goed, nergens meer te verkrijgen is en dus schaart men zich als gezin rond de oude preken van de reeds gestorven predikanten die (volgens dit denken) nog wel het ware goed predikten. We hebben het dan over preken met veel verdoemenis en hel erin met de nadruk op de gedachte dat iemand niet zomaar een kind van God kan worden. Het heil is enkel voor de uitverkorenen en die groep is maar gering. De andere (noem het) kerken preken het zogenaamde evangelie op grote wielen en velen daarvan zullen met een ingebeelde hemel ter helle varen. Oké, genoeg over dit gedachtegoed, waarvan Jan Siebelink uitgebreid verslag doet in het boek: Knielen op een bed violen. Een aanrader om te lezen vind ik. Hoe zit het met de doop bij deze groep? Gewoon door pa wellicht in de wastobbe?
De thuislezer, bijbels of rebels en hooghartig?

5 opmerkingen:

 1. Dat zijn een heleboel onderwerpen in een klein stukje Peter! Dat eerste lijkt me toch niet helemaal de bedoeling zeker niet als het in plaats van de gemeentelijke samenkomst komt. Afgelopen zondag nog een preek gehoord over het feit dat we ons als levende stenen moeten laten gebruiken zodat Jezus Zijn gemeente kan bouwen.

  De uitverkiezing is weer een heel ander onderwerp. Ik denk dat een ieder die Jezus aanneemt al zijn Heiland en Verlosser uitverkoren is. God doet 99 stappen in onze richting maar we moeten zelf ook bewust die keuze maken en Zijn hand grijpen.

  En ja, de doop,hierover bestaan veel verschillende visies. Respect is hierin het belangrijkste denk ik. We zouden hierin als christenen nog veel van elkaar kunnen leren zonder elkaar te veroordelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Respect is heel belangrijk zeker weten. Het wordt zeker niet als disrespect bedoeld want ik ken er die vanuit een kinderbadje gedoopt worden. Of met een handje over het hoofdje. Of door onderdompeling. Hoe het ook wezen mag, de vraag blijft staan hoe de thuislezers de doop bedienen? Geen idee misschien weet iemand het?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wie alles wil hebben,zal niets kunnen missen en komt alles tekort.

  Ik herken het wel: Pauwe zegt dit, Hellenbroek zegt dat, Dumarchie van Voorthuizen zegt weer wat anders...maar wat zegt Gods Woord....
  Meestal blijven de kinderen ongedoopt, een kennis van ons ging vroeger nooit naar de kerk want ze mochten niet rijden op zondag en ze woonden buitenaf. Op volwassen leeftijd heeft ze belijdenis van haar geloof gedaan en is gedoopt. Persoonlijk heb ik zeer veel moeite met mensen die zich boven de bijbel verheffen, vaak er niet in lezen en alleen maar napraten wat bovenstaande personen leren;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hellenbroek?! Welaan dan zegt de naam al voldoende lijkt mij. Hellenbroek hoe krijgen ze het zo voor "mekander"?
  Wat het boven de bijbel verheffen betreft ga ik geheel en al ook met je mee. We moeten wel de bijbel als richtsnoer van ons leven houden en tja, hoe wil iemand zich al levende steen in het bouwwerk van God laten voegen als hij op zichzelf blijft? Christen zijn is toch ten diepste gemeente zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Preken die veel over hel en verdoemenis spreken en het heil alleen voor de uitverkorenen? Wellicht een idee om de preken van Philpot en Floor eens te lezen. Deze zijn vaak veel ruimer dan de hedendaagse rechterflank van de gereformeerde gezindte!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.