dinsdag 31 januari 2012

No nuts no glorie


Dat de katholieken duistere kantjes bezaten (in ieder geval in de middeleeuwen) zal niemand verbazen, maar wat te denken van de zogenaamde Castraten? Om hun hoge stem te behouden werden jonge jongens in opdracht van het Vaticaan gecastreerd om de hormoonproductie af te remmen en te zorgen dat ze nooit de baard in de keel zouden krijgen, wat ze ongeschikt voor het koor zou maken! Het verwijderen van de testikels hield de stembanden klein, maar liet het lichaam en vooral de longen doorgroeien, waardoor goede castraten hun ’kinderstem’ met grote kracht konden laten klinken. In de periode van  de Barok werd castraatzang hogelijk gewaardeerd, onder meer in kerkkoren. Veel jongens overleden als gevolg van de castratie door het destijds ontbreken van hygiëne of antibiotica. Ook kreeg niet iedere castraat als volwassene een fraaie stem. De als zanger mislukte castraten waren dubbel te beklagen. Lichamelijke ongemakken als gevolg van de castratie zijn een onevenwichtig temperament, uitzonderlijk lange holle beenderen en urologische klachten.

En als ik bedenk dat heel veel van de  in onze “kerken” aanwezige liturgie en leerstellingen nog altijd de wortels hebben in het katholieke erfgoed, ben ik blij dat ik mijn onedele delen nog bezitten kan. Je zal best lekker hoog zingen, maar aan de nadere kant: no nuts no Glorie en voor het zingen de "kerk" uitgaan, geeft in dit licht bezien een gevoel van intense bevrediging!


4 opmerkingen:

 1. Wist ik wel dat als het om "ballen" gaat, de meeste christenen in stilzwijgen vervallen. Hadden ze niet beter de Paus zelf tot koorknaap kunnen versnijden? Kan je zien hoe overal met verschillende maten gemeten wordt. Voorbehoedsmiddelen zijn uit de boze volgens the pope maar je nuts afsnijden voor een hoge stem, is door de middeleeuwen heen geen probleem geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Moge Jack

  Door de griep aan huis gekluisterd en ook wel lekker want het vriest hier -7 dus dat is best pittig met de wind erbij al snel een gevoel van-11 binnenblijfweer dus. De jongens van de bouw lopen nu ook wellicht massaal op de zaak (uitgevroren).
  Tja het Vaticaan had bijzondere gedachten over wat de Heer mooi vindt aan gezang. Zouden ze toen ook dat orgel hebben uitgevonden met al die pijpen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beterschap Peter.
  Prachtige stemmen, maar zo'n offer mag je toch nooit vragen van je kind!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beterschap! Ik hoop dat je snel opknapt!

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.